Kineziológiai tapasz, Navigációs menü

kineziológiai tapasz

Mire jó a kineziológiai tapasz?

By daniel Ezt az segédeszközt nevezik kineziológiai szalagnak vagy kinesio tapasznak.

Kapcsolódó tünetek: izomfájdalom A kineziológiai tapasz használatának helyes módját egy japán csontkovács, Dr. Kenzo Kase fejlesztette ki az es években. Mivel ezt a tapaszt a bőrre kell felhelyezni, így az alatta található szövetek is eltolódnak, ennek az állandó ingernek hála, pedig olyan receptorok aktiválódnak, melyek szabályozzák az izomfeszültséget, továbbá helyettesítik a jelek átvitelét a központi idegrendszernek.

az ízületek ízületi gyulladásának hatékony gyógyszere artrózis kezelése lézerkészülékkel

A kineziológiai tapasznak köszönhetően továbbá a fájdalmak is enyhülnek, és még a véráramlás is javul. Milyen esetekben használható a kineziológiai tapasz?

Kineziológiai Tapasz Ragasztási Technikák Videók

Számos különböző sebesülés esetén használhatók a kineziológiai tapaszok annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a gyógyulási folyamatot és enyhítsünk a fájdalmakon. Természetesen más terápiákkal kiegészülve ajánlott alkalmazni ezeket a tapaszokat. Tény, hogy jelenleg még nincsenek tudományosan alátámasztva a jótékony hatásai, de az alábbi esetek többségében pozitívan szoktak hatni: Izomsérülések fájdalom, húzódások, túlterhelés, gyulladások, … Ízületi sérülések fájdalom, túlterhelés, gyulladások, duzzanatok, instabilitás Ínszalag sérülések fájdalom, túlterhelés, gyulladások, ínszalagszakadás Migrén Ödémák Leginkább sportsérülések esetén szokták alkalmazni a kineziológiai tapaszokat, melyek jótékony hatásait abban az esetben is örömmel veszik a sportolók, ha mindössze kímélniük kell magukat, illetve az izmaikat, az ínszalagjaikat és ízületeiket.

Az olyan ízületeknél, mint a térd és a könyök, sérülések és artrózis esetén szokták alkalmazni a kinezió tapaszokat. Hátfájás esetén szintén gyakran egészítik ki a hagyományos kezelést ezekkel a speciális tapaszokkal.

kenőcs térdízületekre 911 a test minden ízületének ízületi gyulladása

Hogyan kell felhelyezni? A kinezió tapaszt a legjobb esetben kineziológiai tapasz orvos helyezi fel, aki először felveszi az anamnézist, majd különböző vizsgálatok elvégzése után diagnosztizálja a sérülést, és kiválasztja a megfelelő kezelési módot. Használatakor a bőrön nem lehet sérülés, továbbá száraznak és tisztának kell lennie.

  • Melyik tapaszt válasszam?
  • Melyik tapaszt válasszam?

Ezután megfelelő hosszra kell vágni a tapaszt, a sarkait le kell kerekíteni, majd a kezünkkel fel kell melegíteni, hogy jól kineziológiai tapasz. Felhelyezés során arra kell figyelni, hogy ne legyen benne gyűrődés, illetve ne legyen se túlzottan kinyújtva, sem laza. Módszertől függően akár különböző formákra is lehet vágni a tapaszt.

Csökkenti a fájdalmat. Hogyan kell felhelyezni? A tapaszok szakszerű felhelyezése fontos, hiszen ettől függ, hogy a kívánt hatást el tudjuk-e érni, ezért a felhelyezéshez kinezio taping módszerekben jártas terapeuta orvos, gyógytornász segítsége javasolt. Mi a különbség a színek között?

Amennyiben a stabilitást kell javítani, akkor több tapaszt is tehetünk egymásra merőlegesen, így az izomzatot hossz- és keresztirányban is megtámasztjuk. Napjainkban már számos színben kaphatóak a tapaszok. A kékek általában hűtenek és a fájdalmat enyhítik, míg a piros színűek az anyagcserét serkentik.

vad fokhagyma ízületi kezelés arkoxia az artrózis kezelésében

Általánosságban elmondható, hogy olyan színűt válasszunk, amelynél a legintenzívebb a pozitív hatás. Milyen veszélyei vannak?

Miért jó a kineziológiai tapasz és hogyan kell jól használni?

A kineziológiai tapaszoknak csak abban az esetben van jótékony hatásuk, ha helyesen vannak felhelyezve, sőt mi több, helytelen rögzítés esetén akár duzzanatok keletkezhetnek, de még az adott végtag mozgathatóságát is korlátozhatják.

Amennyiben túl szorosan kineziológiai tapasz fel a tapaszt, akkor lelassulhat a vér áramlása, aminek következtében olyan keringési zavarok léphetnek fel, mint a zsibbadás, fájdalmak vagy a bőr fehéres, illetve kékes elszíneződése. Legrosszabb esetben a romló vérellátásból adódóan akár kompartment szindróma is kialakulhat, mely egy, a végtagot veszélyeztető állapot, és legtöbbször sebészeti ellátást igényel.

ha a térdízület lába fáj melyik ízületi betegségek

Utóbbi mellékhatások azonban szerencsére a láb osteoarthritisének orvosi kezelése fordulnak elő. Mire kell figyelni?

legjobb krém térdfájdalmakra hogyan kell kezelni a könyökízület megfogott idegét

A kineziológiai tapasz felhelyezése után rendszeresen ellenőrizzük, hogy érzünk-e fájdalmat, nem zsibbadt-e az adott végtag, rendesen tudjuk-e azt mozgatni, továbbá nem hideg, kékes vagy sápadt a bőrünk.

Amennyiben bármi szokatlant tapasztalunk, azonnal keressünk fel egy orvost!

Lehet, hogy érdekel