Lóízület kezelése. Csánk ízületi kezelés, Az ízületi gyulladás kutyáknál (arthritis)

lóízület kezelése

A lovak egyik leggyakoribb idült mozgásszervi bántalma az ízületgyulladás vagy osteoarthritis OAami az összefoglaló néven DJD-nek degenerative joint disease — degeneratív ízületi bántalmak is nevezett betegségcsoport része. A DJD számos olyan betegséget is magában foglal, ami sokak számára talán túlmutat a klasszikus sántaságokon és ortopédiai problémákon.

Ilyen pl.

Ízületi pók a lovaknál - Lóápolás és egészség, Csánk ízületi kezelés

Szintén a DJD egyik manifesztációja a patahenger szindróma, amely sok lovat érint hazánkban. A klasszikus értelemben vett OA alatt azonban leggyakrabban a csüd- lóízület kezelése csánk-és a pataízület idült gyulladását értjük.

lóízület kezelése

Minden OA esetében a legfontosabb kórtani mechanizmus, hogy az ízületeket borító hyalinporcban bekövetkező biokémiai elváltozás hatására a porc progresszívan pusztulni kezd. Ennek során a nagy terhelésnek kitett ún.

  • Helmint kezelés Kharkovban Ló kenőcs az ízületi fájdalomhoz Ló kenőcs az ízületi fájdalomhoz Leírás Lovas kenőcs az ízületekhez.
  • Sántaság - Lógyógyászati szolgáltatás - dr.
  • Hogy védheted lovad ízületeit? - Equimins Hungary
  • Térdízületi meniszkusztörés tünetei és kezelése
  • A csípőízületek nagyon fájnak
  • Csont A síncsont-sérülés következtében kialakult kallusz nagyra nőhet, és nyomást gyakorolhat a felfüggesztő szalagra.
  • Kondroitin glükozamin ödéma
  • Ízületi problémák kiegészítő kezelése EQUISTRO termékekkel

A folyamatok fújás után a kefe ízülete fáj a porc surlódást csökkentő hatása, rugalmassága- és teherbíró képessége gyengül nem tudja feladatát megfelelően ellátni. Az ízületi porc elhalását követi az alatta levő szivacsos csontállomány átalakulása.

A nem megfelelő keringési- és terhelési viszonyok miatt a porc alatti csontállomány összetömörülése sclerosisaz ízület melletti csontos kinövések osteophyta jöhetnek létre, másutt pedig a porc és csont elhalás következtében folyadékkal teli üregek cysták alakulhatnak ki.

Az ízületinedv termelésért felelős synoviális hártya vérbő lesz, de keringése romlik, gyulladásba jön, megvastagszik, merevvé válik. A folyamatok eredményeként lóízület kezelése ízület kitelik, hajlíthatósága csökkenés idővel megjelenik a végtagsántaság. A folyamatok gyakran évekig tartanak, mielőtt az avatatlan szem bármit is észrevenne. Ezért is különösen fontos az időben történő megelőző kezelés. A helyes takarmányozás és a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás alapvető fontosságú a betegség megelőzésében, de legtöbb ló esetében eljön a pillanat, amikor indokolttá válik az állatorvosi beavatkozás.

Nem mindegy azonban, hogy mekkora problémával állunk szemben, sokat számít, hogy a lónak mennyi ízülete érintett valamint, hogy a bántalom mennyire kóros. Német sportlófajtáknál már évekkel ezelőtt megindult a szelekció a különböző DJD-k tenyésztésből való eliminálása végett, ami bizonyos jól öröklődő bántalmak esetén részben sikeres lehet, de az OA gyakorlatilag elkerülhetetlen a lovak anatómiája, kinetikája és használatuk miatt.

lóízület kezelése

Felmerül a kérdés, hogy mit tehet a tulajdonos az OA megelőzésére vagy mérséklésére? A es évek elején még gyakorlatilag nem állt lóízület kezelése tudományosan megalapozott információ ezen készítmények hatóanyagainak felszívódásáról, pontos adagjáról és hatékonyságáról.

Helmint kezelés Kharkovban

Ez volt az oka annak is, hogy néhány évvel ezelőtt a megkérdezett állatorvosok nem igazán tudtak készítményt ajánlani, vagy pedig egyszerűen nem is javasolták az alkalmazást klinikai vizsgálatok hiányában. Erről Dr. Richardson, kiváló amerikai ló sebész és ortopéd specialista is megemlékezik egy es összefoglalójában1. Az elmúlt 10 évben azonban évről-évre egyre több klinikai kutatásokkal igazolt ismeret áll rendelkezésre a témában. Fontos azonban tudnunk, hogy a fejlődés ellenére a ma kapható termékek legnagyobb része nem szakszerűen és nem a rendelkezésre álló tudományos kutatások alapján került összeállításra.

Legtöbb gyártó a kedvező árral vagy dizájnnal próbálja megnyerni a vásárlót nem pedig lóízület kezelése, hogy kutatásokat dotált vagy szakembereket alkalmazott volna.

Az ízületi gyulladást közvetlenül az ízület bántalma vagy az egész test betegségei okozhatják Lássukaz okok bemutatását sorban! Túlterhelés miatti ízületi gyulladás A túlterheléses gyulladás nem egy betegséghez kapcsolódik, hanem egy egyszerű mozgásszervi probléma, a túlterhelés az oka. Maga a gyulladás egy végső tünetcsoport, ez pont ugyanúgy, vagy majdnem ugyanúgy néz ki, mint egy másik, általános okból létrejövő gyulladás, de ezeket a túlterhelés okozza. A túlterhelés lehet relatív, és lehet abszolút.

A minőség fontosságát talán mi sem hangsúlyozza jobban, mint egy ban Kanadában elvégzett kutatás, ahol 23 glükózamint tartalmazó kiegészítőből, mindössze 8-ban volt megfelelő mennyiségű hatóanyag a termékekben a vizsgálat során2. Az sem mindegy, hogy az alkalmazott vegyület melyik sója kerül felhasználásra a takarmány lóízület kezelése. Ugyanis egy másik kutatásban azt mutatták ki, hogy a glükózamin-klorid szájon át mindössze 2.

Ezek alapján jogosan merül fel, hogy akkor semmi értelme adni a készítményeket, hogy a lovunk ne legyen lóízület kezelése Szerencsére az ismeretanyag folyamatos bővülése lehetővé tette, hogy mára a szakemberek megalapozott tényekre hivatkozva tudjanak kiegészítőket ajánlani a lótartóknak.

A legtöbb készítmény a következő összetevők valamelyikét vagy ezek kombinációját tartalmazza: glükózamin különböző sói, kondroitin-szulfát, glükózaminoglikán, hyaluronsav, UCII kollagén, metil-szulfonil metán MSMomega-3 zsírsavak és mangán. Maga az összetétel azonban önmagában még nem biztosíték arra, hogy a készítmény segíteni fog. Ebben lóízület kezelése rövid ismertetőben néhány színvonalas, nemzetközi újságban publikált cikken keresztül támasztjuk alá, hogy mi működik bizonyítottan lovakban, és hogy miért az EQUISTRO a legjobb választás.

Természetesen ezek a készítmények nem pótolják a specialista állatorvos vizsgálatát és megelőzésen kívül, enyhe esetektől eltekintve önmagukban nem alkalmasak kezelésre. Az egyik legtöbbet vizsgált hatóanyag az ún.

Feliratkozás hírlevelünkre

UC-II, ami a hidrolizált 2-es típusú kollagén. Ez a kollagén a porcállomány egyik fontos alkotója. Egy vizsgálatban negatív és pozitív kontroll mellett ezt a készítményt adagolva azt tapasztalták, hogy kísérletesen kialakított ízületgyulladás esetén az ízületi folyadékból mért gyulladásra utaló markerek kisebb koncentrációban jelentek meg az UC-II-vel etetett lovak esetén a kontroll csoporthoz viszonyítva4. Főbb vizsgált paraméterek a fájdalom, a sántaság foka lóízület kezelése a hajlítási próbára adott válasz volt.

lóízület kezelése

A vizsgálatból kiderült, hogy a placebo nem mutatott változást az OA állapotában. Leginkább az UC-II-t kapó csoport javult5. A lóízület kezelése említett két színvonalas tanulmány pedig egyértelműen alátámasztja jótékony hatását mind klinikai mind élettani szinten. Egy tanulmányban kontroll csoport mellett és ún. A vizsgált paraméterek: a sántaság foka, az ízület hajlékonysága, ízületi fájdalmasság és duzzanat voltak. A zöldkagyló őrleménnyel kezelt lovaknak szignifikánsan csökkent a sántaságuk, javult a hajlítási próbára adott reakciójuk és csökkent az ízületi fájdalmuk a kontrollhoz hasonlítva6.

A cég rendszeres Uniós és független vizsgáló auditokon történő megfeleltetéseken megy keresztül és elkötelezett híve a tudás alapú termékfejlesztésnek. Irodalom 1. Richardson, D. An evidence-based approach to selected joint therapies in horses. Oke, S. Evaluation of glucosamine levels in commercial equine oral supplements for joints.

Az emberekhez hasonlóan a lovak arthritist is kaphatnak. Legtöbbször a kopás eredménye. Íme, milyen a ló ízületi gyulladása, és hogyan segíthet az arthritis lóban.

Equine veterinary journal, 38 1 Adebowale, A. The bioavailability and pharmacokinetics of glucosamine hydrochloride and low molecular weight chondroitin sulfate after single and multiple doses to beagle dogs. Van de Water, E. The preventive effects of two nutraceuticals on experimentally induced acute synovitis. Equine veterinary journal, 49 4 Gupta, R. Journal of veterinary pharmacology and therapeutics, 32 6 Cayzer, J. Equine veterinary journal, 44 4 Tóth Balázs Dr.

Horti Klára Dipl. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Lehet, hogy érdekel