Sercegő térd

sercegő térd

Mi az oka az ízületek ropogásának?

Forrás: ogk. A kézujjak ropogtatását mindenki ismeri — sokan különlegesen kellemetlen hangnak tartják —, de kevésbé ismert, hogy a térd, valamint nyújtózkodásnál, hajolásnál, fordulásnál a váll és a derékízület is képes ilyen hangot produkálni.

sercegő térd A könyökízület poliarthritisének kezelése

Mi ennek a jelenségnek az oka? Ez a jelenség nem feltétlenül betegség jele, megfigyelhető teljesen egészséges mozgásszervek esetében is, de ízületi elváltozásokra is utalhat.

sercegő térd ízületeket enyhítő gyógyszerek

Legtöbbször ártalmatlan, de ha zavaró, visszatérő, vagy ha fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal is társul, egy alapos szakorvosi vizsgálat, képalkotó diagnosztikai eljárásokkal segítve tárhatja fel az okait. Ha egy mozdulat hatására csökken az ízület belsejében a nyomás, a kavitáció jelensége következhet be: a folyadék egy része gáznemű lesz, buborékok keletkeznek, amelyek szétrobbanása adja a kellemetlen, pattanó hangot.

A kavitáció miatti porckattogás nem okoz károsodást az ízületekben. Arról lehet felismerni, hogy nyomáskülönbség, gázbuborék miatt jelentkezett a ropogó hang, ezért azonnal nem lehet újra produkálni, legalább húsz percnek el kell telnie, hogy újból jelentkezzen.

A futótérd szindróma | Futásról Nőknek

Az izületek ropoghatnak ízületi sérülés, porckárosodás, porckopás miatt is. Porckopás esetén a csontvégeket takaró porc elvékonyodhat, a porc felszíne egyenetlenné válhat.

Ennek a jelenségnek, az ízületi arthrózisnak is lehet kísérője mozgáskor az ízületek roppanó hangja. Ezt a hó ropogásához hasonlító, recsegő, sercegő, az ízületi felszínek elmozdulásakor a felszín egyenetlensége következtében hallható hangot sercegő térd nevezzük. Ilyenkor a hangjelenség mellett gyakran fájdalom és mozgáskorlátozottság is jelentkezik, és az adott ízület minden mozdulatánál érzékelhető.

  • Vállfájdalom homeopátia
  • Csípőízületi fájdalom jelleg
  • Vállfájdalom orvos

A porckattogás hátterében egyéb okok is állhatnak, például ízületi szalagok és inak izmokon vagy más inakon való tapadása, átmozdulása is okozhatja. Van-e teendő ízületi ropogás esetén? Ha az adott ízület működése a roppanó hang ellenére problémamentes, nincs teendő vele.

sercegő térd ízületi gyulladás krém

Sercegő térd kell azonban fordulni, ha állandósul, ha fájdalom vagy duzzanat, mozgásbeszűkülés vagy más tünet is kíséri, mivel ilyenkor ízületi károsodás, gyulladás is okozhatja.

Ha baleset, sérülés, esetleg műtét után jelentkezik a porckattogás, szintén meg kell beszélni az orvossal a lehetséges okokat.

  • A hüvelykujj ízületi fájdalmai
  • Izületi gyulladáscsökkentő tabletta
  • Ízületek és a kéz csontok fájnak

Az ízületek szándékos ropogtatása — különösen, ha nem ismerjük a kiváltó okot — nem ajánlott, mivel az esetleges porckopást fokozza, és az ízületi szalagok kilazulását is okozhatja. Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de térdízületi kezelés artrózis ízületi gyulladás elavultak lehetnek.

sercegő térd kislábujj fájdalom okai

A cikkben hivatkozott linkek:.

Lehet, hogy érdekel